English
Francais

 

A NEW YORK MŰVÉSZ PÁHOLY VENDÉGE LESZ HERCZKU ÁGNES

Március 21-én a húsvéthoz, a húsvéti népszokásokhoz, hagyományokhoz kapcsolódik a Juhász Anna moderálta zenés kultúrest. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, Berecz András és Herczku Ágnes lesz a beszélgetőtárs, akik közül minimum ketten dalra is fakadnak majd... 

New York Kávéház, 2016.március 21, 19h

"A New York Művész Páholy azért jött létre, hogy adjon. Adjon a művészeknek, adjon a szakmának, adjon az embereknek, az olvasóknak.aaafinewatches.com A múlt ismerete, tisztelete és megértése jegyében a Páholy elsődleges célja a kulturális szórakoztatás, az aktív szellemi légkör újbóli meghonosítása és pezsgő irodalmi, művészeti élet kialakítása a Kávéház falai között."

A belépő 1800 Ft, előzetes regisztráció után a helyszínen (Bp., New York Kávéház, Erzsébet krt.9.), az előadás előtt vásárolható meg. 

Regisztráció:

newyorkprogram@cafeandevent.eu

 

 

 

 
 

 IHAJLA!!!!!!

December 21-én a MOM Kulturális Központban 19h-tól Foltin Jolán rendezésében Ihajla címmel bemutatója lesz Herczku Áginak a Bandával, valamint sok régi kedves és jelenlegi táncos kollégájával.

Az előadásról bővebbet a Folkpédián megjelent interjúból is megtudhat:

http://folkpedia.hu/mulatsagok/ihajla/

 

 

Tengerentúli turné a Muzsikás együttessel

Kanadában és az USÁ-ban turnézik a Muzsikás Herczku Ágnessel és Farkas Zoltán "Batyu"-val június 14-22-ig. Ottawában Szirtes Edina Mókus, Lukács Miklós és Ágoston Béla is a fellépők között lesznek. New Yorkban a Kulturfesten a The Glasshouse Orchestrával  ad közös koncertet a Muzsikás, majd irány Washington, és végül újra New York, itt a zenekar és Ágnes  a Magyar Házban zárja gyerektáncházzal, koncerttel és hajnalig tartó táncházzal az Életfa és a Fényes Banda közreműködésével a mozgalmas turnét.

Márciusban a Bandázom a World Music Charts Europe 10.helyén áll!!!!

http://www.wmce.de/

Köszönet érte Nikola Parovnak, a Zenészeknek és a Fonó Records-nak és persze az ítészeknek!

 https://www.facebook.com/events/673599046094567/

Herczku Ági - Bandázom

Herczku Ágnes új szólólemeze 2014 novemberében került a polcokra a Fonó Records Kiadó gondozásában. A lemez producere és zeneszerzője Nikola Parov, aki a tőle megszokott színes válogatásban, színes és érzékeny hangszerelésben helyezi el a (túlnyomórészt magyar) népdalokat. A lemezen a Nikola Parov Quartet tagjai mellett nagy szerepet kap 4 kiváló népzenész, Hegedűs Máté (hegedű), Pálházi Bence (hegedű), Fekete Márton (brácsás), Molnár Péter (nagybőgő) - így együtt: a Banda. Egyedi színeket Dresch Mihály (fuhun) és Ávéd János (tenor) játéka is fest a palettára.

 

 

Bandázom

Rendelés

TISZTE EKLEKTIKA

Keveredő műfajok a Solti-teremben

http://www.muzsikalendarium.hu/muzsika/index.php?area=article&id_article=3825

Műfaji kérdéseket vetett fel Horváth Balázs kompozíciója, a Férfiszemmel / Női szemmel is. A műjegyzékben bizonyosan a „dalok, dalciklusok" rovatban keresném, s amikor a mű egy részlete elhangzott a Fészek Művészklub kortárs zenei hangversenysorozatában, a közönség - a műegészre vonatkozó elvárásoknak megfelelően, ismervén a műfaj sajátosságait - a dalciklusoknak kijáró komolysággal/komorsággal hallgatta meg. A Solti-teremben (hála a sok szervező intézménynek, a Zeneakadémiának, a Trafónak, a FUGA-nak, a Filharmóniának, a MuPATh-Musiktheater Wiennek) másfajta és színesebb közönség foglalt helyet, s ők úgy döntöttek, hogy olyan koncertre ültek be, melyen a díva (Herczku Ágnes) dalokat, helyesebben számokat ad elő, s ennek megfelelően mindegyiket meg is tapsolták. A THReNSeMBle muzsikusait és Horváth Balázst láthatóan meglepte ez a fordulat, de az is látható volt, hogy nincs ellenükre, sőt! A hét számból álló műsorban különböző költők szövegei hangoztak el, különböző stílusú megzenésítésekben, a swinges jazztől a francia sanzonon át a népdal-imitációig. A zeneszerző a koncert előtti rövid pódiumbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy a darabot Herczku Ágnesnek írta, ő inspirálta. Nem tiszteletkört fut itt a szerző, ez a mű szempontjából valóban lényegi információ. Horváth ugyanis Herczku figurateremtő, karikírozó képességére gondolva alkotta meg a „ciklust" stiláris kaleidoszkópként. S a mű eklektikája a közönség aktivitásának köszönhetően nem vált problémává: számok követték egymást, jóleső összecsiszolatlanságban. Az énekesnő teremtette figurák minden egyes számban szilárd vonatkoztatási pontokat jelöltek ki, a hangszeres szólamok és az ének könnyedén elrendeződött az adott stílusban, függetlenül attól, hogy a hangok önmagukban stílusosak voltak-e. Ugyanúgy, mint másnap, a FUGA koncertjén, ahol Horváth Wintertime című darabja hangzott el. Az énekesnő (Bodrogi Éva) Gershwin népszerű melódiáját (Summertime) énekelte, a zenekar pedig egy erősen átharmonizált, újrakomponált kíséretet játszott - a dallam segítsége nélkül nem biztos, hogy rájövünk, mi is a feldolgozott anyag. Ám az énekelt melódia olyan erős vonatkoztatási rendszert hozott létre, melyben minden egyes hangszeres megszólalást tökéletesen beilleszthetőnek fogadtunk el. A Férfiszemmel / Női szemmel ugyanezzel a „trükkel" élt, az amorf zenei anyag a könnyen appercipiálható stílus erőterében kikristályosodott. Sikerdarab született. Január 11. - Zeneakadémia, Solti terem. Rendező: Filharmónia Magyarország Nkft. }

Érték-díjat kapott Herczku Ágnes!

Tizenötödik alkalommal adták át idén az Érték-díjakat a Corinthia Hotel báltermében. A zenei kategória győztese, Presser Gábor javaslatára: Herczku Ágnes lett. Presser választását a rangos zsűri minden tagja – Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter – egyöntetűen támogatta. Mint a zeneszerző-énekes kurátor a laudációjában elmondta:

Az énekesnővel, akinek ma az Érték-díjat ajánljuk, még soha nem beszélgettem, és mindig irigy voltam azokra, akik ezt megtehették, pedig nem tudom, milyen, amikor beszélget, csak azt tudom, milyen őt hallgatni, amikor énekel. Olvastam, hogy gyerekkorában táncosnak adták, mégis nagy énekes-előadóművész lett belőle, aki nem csak az autentikus népzenében, hanem a világzenében, vagy akár a kortárs operában is csodálatosat alkot. Büszkék lehetnek a muzsikusok, akik játszhatnak, vagy játszhattak vele.”

Herczku Ágnest nagyon meglepte az elismerés, különösen, hogy azt egy egészen más műfaj jeles képviselőjének, meghatározó egyéniségének köszönheti:

Nagyon jólesik a dicséret és a figyelem egy olyan embertől,menwatchessell.com akire felnézek, nemcsak azért, mert nagyon szeretem a zenéjét, hanem a szakmája, a zene iránti elhivatottsága, és szeretete miatt. A díjat nem csak magaménak érzem: azok nélkül a művészek nélkül, legyenek zenészek, táncosok, rendezők vagy zeneszerzők, akikre mindig számíthattam a munkáimban – sehol nem tartanék. Köszönöm Nekik, hogy társaim az alkotásban és társaim azon is túl. Külön küszönet Nikola Parovnak, akinek a bizalma és bátorítása híján ma talán nem is énekelnék...”

Az Ötcsillag Díjátadó Gála hagyományához tartozik, hogy minden díjazott választ magának az égen egy csillagot, aminek tiszteletbeli névadója lehet. Herczku Ágnes a Főnix csillagkép egyik csillagának a „Bartók” nevet adta, amit így magyarázott:

„Bartók Béla a legnagyobb zeneszerzőnk. A régi hajósok által használt tizenkét csillagkép közül pedig a Főnix a legnagyobb. De a Főnix neve maga is szimbolikus jelentőségű. Az egyiptomi, illetve a görög mitológia szerint a csodálatos Főnix madár ötszáz évenként elhamvasztja magát, de hamvaiból újjá is születik. Az élet így diadalmaskodik a halál felett. Bartók Bélát életében sokan támadták, hol zenéje, hol elvei miatt. Többször is visszavonult a nyilvános zenei élettől, megalkuvást nem ismerve védte a művészet és a zenetudomány autoritását. Mégis: a zenéje, az állhatatossága, a humánuma – mindig győztesként emelte a magasba. Ez az igaz ember és a zseni diadala a dilettánsok, a kicsinyes rosszakarók, az igazságtalanság és a hazugság felett...”

JÖN!!! Az újév első koncertje!

Horváth Balázs jó három évvel ezelőtt Sztojanov Georgi "Éhség" c. darabját vezényelte a Trafóban. A darab egyik főszereplője Herczku Ágnes volt. Horváth Balázs a bemutató után 10 perccel megkérdezte Ágit: - Írhatok neked darabot? - Hát persze! - jött a mosolygós válasz. A darab elkészült még azon az éven és hipp-hopp, idén be is mutatják! Címe: Férfiszemmel / Női szemmel
Egy kiadós részletet a Fészek klubban december 4-én hallhat a közönség, a teljes darabot pedig 2014. január 11-én a Zeneakadémia kistermében. Részletesebben itt:
swiss replica watches
Fészek 19.00 http://www.feszek-muveszklub.hu/pro_umm.htm

ZAK Kisterem: 19.00

http://zeneakademia.hu/klasszikus/-/program/8222atlatszo-hang8221-fesztival-20140111-1900

 

DOLGOZAT ÉS ELŐADÁS BRÜSSZELBEN

Herczku Ágnes novemberben a Charta XXI meghívására Brüsszelben tartott egy előadást az Európai Parlamentben. Előadásának címe: Bartók szemével látni és láttatni. Az előadás teljes szövegét megtalálják a www.chartaxxi.eu valamint a www.hagyomanyokhaza.hu honlapokon. A konferencián szlovák, román, szerb meghívottak mellett Ágnes képviselte Magyarországot. A konferencia a közép-európai térség nemzetei közötti párbeszédet hivatott támogatni és felerősíteni.

 

Csongor és Tünde - MÜPA, ápr.7.

 
A Tavaszi Fesztivál keretén belül megrendezésre kerülő előadás fantasztikus előadókat, alkotókat hoz össze egyetlen estére! Kocsár Balázs, Gemza Péter, Jankovics Marcell neve minden kétséget kizáróan a legmagasabb minőségű előadással kecsegtet. Az előadásban Vörösmarty művét  Árgyélus királyfi és Tündér Ilona meséjével ötvözik, Weiner Leó idevágó zeneművére, valamint Bartók Béla, Liszt Ferenc egyes darabjára és magyar népzenére. Az előadás egyik különlegessége a sok közül, hogy Tündér Ilona szerepében azt a Herczku Ágnest is láthatjuk, akit jó tíz éve már nem: az énekes mellett a táncművészt! 
 
Részlet a Tavaszi Fesztivál  honlapján található beharangozóból:
 

Művészetek Palotája - Április 7., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 19.30 Csongor és Tünde

Rendező, koreográfus: Gemza Péter

Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vezényel: Kocsár Balázs Látvány: Jankovics Marcell Animáció: Major Péter

Videó: Ugo Cassanello Technikai kivitelezés: Sebastien Dupont, Lionel Colet

Vörösmarty Mihály rejtélyekkel teli drámai költeménye a Tavaszi Fesztiválon egy különleges látványvilágú, összművészeti előadásban kel új életre. Jankovics Marcell sugallatos animációi lélegzetelállító mozitechnikával elevenednek meg. A színpadképről a rendező-koreográfus Gemza Péter, az egyedi zenei válogatásról Kocsár Balázs gondoskodik. A Vörösmarty-hősök társaságában láthatjuk majd Árgyélust és Tündér Ilonát, de az Éj királynőjét is. Hogy miként lehetséges mindez? – legyen ez is a hármas útelágazás titka.

 

"Fölszállott a páva" 2012

 
Hajdú-Bihari Napló - 2012. 12. 17. (14. oldal)

        Fölszállott a páva

     Van bennem valami szomorúság, pedig mostanában minden szombat este a reménység ünnepét sugározta a Duna televízió. Miközben néztem, hallgattam táncaink páratlan gazdagságát, énekeink gyönyörű dallamvariációit, emlékeim fölött húztam a lélekharangot. Most már tárgyilagosabban: az MTVA, a Duna televízió és a Hagyományok háza márciusban meghirdette a „Fölszállott a páva” című népzenei tehetségkutató versenyét. Maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre, mivel hogy a teljes magyar nyelvterületről – szinte a Kárpát-medence egészéről – 300 produkcióval közel kétezren jelentkeztek. Elismerés a két műsorvezetőnek – Herczku Ágnesnek és Novák Péternek, – akik mindvégig úgy voltak részesei az esemény hangulatának, hogy maguk is növelték és sugározták azt. S méghozzá milyen emlékezetesen.

 

 

 Pár-ének 

Három pár, három különböző életkor és életszakasz, sokféle minőségű párkapcsolattal.  Az életkorból is adódó sajátosságokat Bartók Béla népdalfeldolgozásaira, valamint a magyar népzenéből válogatott összeállításokra fiatal koreográfusok fogalmazták meg a tánc nyelvén: Horváth Zsófia, Gera Anita, valamint ifj. Zsuráfszky Zoltán. A darab rendezője Silló Sándor, aki ugyanúgy "Bartók-rajongó", mint az énekes, Herczku Ágnes. Az est zenei külünlegessége, hogy Bartók népdalfeldolgozásait népdalénekes énekli, kísérletet téve a dalok olyan előadásmódjára, amely a tiszta forrásból komponáló zeneszerző műveinek méltó és hiteles megfogalmazása.
 
  Az ősbemutató két éve Győrben volt, az akkori koncert sikeréről itt lehet olvasni:
http://www.fidelio.hu/jazz_vilagzene/szavazas/az_ev_jazzvilagzenei_koncertje_2010
Fellépnek: Djerdj Tímea - zongora, Herczku Ágnes - ének
Vizeli Balázs, Pál István "Szalonna" - hegedű, Mester László "Pintyő" - brácsa, gardon, Szabó Csobán Gergő - bőgő, Balogh Kálmán - cimbalom
Táncművészek: Bakó András, Horváth Zsófia, Makovínyi Tibor, Nagy Dorottya, Rimár Ilona, Tókos Attila
 
Megjelent az új lemez, a "TÜZET VISZEK"!
 
 
 
Kapható a Fonó Budai Zeneház cd-boltjában, a Webboltjában és lemezboltokban. Hallgassák szeretettel!
 

origo.hu - interjú - http://quart.hu/cikk.php?id=7128

 Népszabadság - interjú - http://nol.hu/kult/20120217-az_alomdramaturgiaja

 

Bónusz - avagy ami lemaradt a lemezről

Bárányos 

előadók: Agócs Gergely: flóta, Fekete Bogi és Herczku Ágnes - ének

 

A lemez fülszövege, ami itt egyben ajánló is: 

 

 „Tüzet viszek, lángot viszek...“ – kezdi a gyerekkorunkból jól ismert mondóka. Ezen a lemezen a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, szellemi, emberi értékeit; az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szerelmét, valamint az ebből a kincsből táplálkozó zenészek és alkotók műveinek elemi erejét és inspirációját szimbolizálja.

 

            Általánosságban pedig azt a „valamit“, ami szemmel nem látható, belülről hajtja az embert és egyre csak viszi, mind tovább és tovább.
            Vendégeim a hagyományt még megélő Nagy Öregek közül két erdélyi asszony, a 87 éves Maneszes „Láli“ Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi „Erdei“, akik 2011-ben megkapták a „Népművészet Mesterei“ kitüntetést. Az utánunk jövő generációt a debreceni 11 éves pacsirta, Fekete Boglárka képviseli.  A kíséretet pedig olyan fantasztikus zenészek játszák, akiknek az elhivatottsága, stílusa, hangszertudása, hol rajongással tölt el, hol pedig csendes alázatra int...

Velük  úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva – nyitottan az újra.

Herczku Ágnes tüzet visz - Interjú a Fidelioban

 
Újra Frida a Millenárison!

 
 
 Los momentos de mi vida

Zarándy Ákos szerzői estje - Klarinétra írt kompozíciók, átdolgozások és hangszerelések;

Helyszín: Millenáris Teátrum, március 9., 19.30

      Zarándy Ákos zeneszerző és Klenyán Csaba klarinétművész 2007 óta folyamatosan dolgozik együtt. A koncertprogram lehetőséget kíván adni a közös alkotói folyamat bemutatására, hiszen különleges helyzet az, amikor szerző és előadó éveken át közösen kísérletezhet, csiszolhatja a műveket. E munka eddigi összegzését nyújtja a koncert utolsó darabja, a versenymű klarinétra és vonószenekarra.

 Az esten vendégművészként fellép:  Herczku Ágnes, Szakács Ildikó, Szalai András, Rohmann Ditta, Nevelő János, Gera Gábor, a Grand Trio Concertante, a Quadrivium Ensemble és Dubóczky Gergely.

  Ákos Zarándy - RECUERDO (Prologue from "Las dos Fridas" opera mosaic)

 Egy kis ízelítő a 3 évvel ezelőtti, Zeneakadémián készült koncertfelvételből. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Tihanyi László vezényli.
A két Frida: Szakács Ildy - szoprán, Herczku Ágnes - alt
 
 Megjelentek!!!!
 ESZEMBE JUTOTTÁL - Főhajtás CSEH TAMÁS előtt c. lemez, amelyen Bognár Szilvivel az "Antoine és Désiré történelemkönyve" c. dalt dolgoztuk fel és adjuk elő. A lemez a SZIGET 0. napján, augusztus 10-én debütál, mindenkit várunk szeretettel!
 
1. "Megéred még" címmel a Nikola Parov Quartet lemeze. Ezen sok, a koncertekről már ismert dal mellett néhány új meglepetés is helyet kapott. A zenekar tagjai: Herczku Ágnes, Nikola Parov, Fodo, Wertetics Szlobodán. A "bennfenteseknek" mondjuk, hogy a Keringő (Utolsó tánc címmel) is rajta van a lemezen! :o)
 
 
2. "Rendhagyó Prímástalálkozó"  című lemezzel jelentkezik az azonos nevű formáció, melyen a produkció "atyja", Lakatos Róbert mellett Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Both Miklós, Vizeli Balázs, Pál István "Szalonna", Mester László "Pintyő", Doór Róbert és  két énekes: Korpás Éva és Herczku Ágnes szerepel. Gyönyörű, túlnyomórészt magyar dallamok a Kárpát-medencéből - együtt zenélve, magunk képére formálva. 
 

<< vissza

Hírek, News
Önéletrajz, Biography
Koncertek, Concerts
Lemezek, Records
Cikkek, Articles
Képek, Pictures
Hírlevél, newsletter
Koncertszervezés