English
Francais
Összművészet családoknak - http://www.hzo.hu/cikk/5227
 
Összművészet családoknak
2011-03-22
 
Újszerű ötlet Eszéki Erzsébet részéről, hogy jelentős művészek vezetnek jelentős méretű gyermeksereget az összművészet világába, azokat az alapvető összefüggéseket mutatják meg, ami lehetőségként, összefüggésként az alkotások mögött vannak. Ritmus, szín, forma, séta, beszélgetés, rácsodálkozás az eszközök amelyek szombat délelőtt a Szépművészeti Múzeumba látogató gyermekeket és családokat fogadták. Az utóbbi különösen fontos, nemcsak gyerekekről van szó, hanem családokat várnak a szervezők a Láss csodát sorozatra, a szülők is részei a folyamatnak, ha úgy tetszik teljesen modern közművelődésről van szó, ahol a családot együtt emelik a szervezők az élménybe, így a gyermek szerves egységet lát. Mi is történt szombat délelőtt a Szépművészeti Múzeumban? ALáss csodát! AEGON-matiné második alkalmát tartották meg, ahol képzőművészeti művek köré szervezve, azokhoz kapcsolódó zenei és verbális alkotásokat mutattak be a jelenlevő művészek Hercku Ágnes, Lukács Miklós, M. Tóth Géza és Szabó T. Anna. A ?családi kerengő? során a kiválasztott művészei tárgyak kerültek közel a családokhoz, így a gyermekekhez, közben a látogatók sétálgattak a múzeumban, amiben fontos motívum, hogy a látogatók és különösen a gyerekek hozzászoknak a közeghez. A megmerevedett, sokszor túlságosan megilletődött viselkedés helyett a gyerekek sajátjuknak tekintik a környezetet, foglalkoznak az alkotásokkal.
Lukács/M. Tóth/Szabó T.
 
Az esemény különösen megható volt, a neves és sikeres művészek láthatólag izgultak és mindent megtettek, hogy előadásuk szuggesztív legyen. Nem volt könnyű, mert a magas művészet alkotásai, tárgyai voltak az előadás tárgyai, de sikerült átvinni az információkat. Most is az az érzésem, hogy a második alkalommal is útkeresésnek lehettünk tanúi, az előadók keresték a kommunikációs csatornákat, a formákat, csak most több minden a helyére került. Ne feledjük a színpadon nem pedagógusok vannak, hanem művészek, akik nem tanítani akarnak, hanem az élményt átadni. Katartikus, a gyerekekre és családokra egyformán ható, intenzív pillanatokat ragadtak meg az előadók, karakteres és szélsőséges gesztusoknak voltunk tanúi. Meglepő és egyébiránt szokatlan volt, hogy az az egyébként természetesnek tűnő ösztön, mely szerint egy felnőtt egy gyermek jelenlétében azonnal oktatni kezd, katedrára lépve felülemelkedik és utat vagy utakat mutatva, itt nem történt meg. Itt a művészek be akarták mutatni azokat az élményeket, amiket ők éreznek, bevonták a közönséget, tapssal, énekkel, kiáltásokkal.
 
Herczku Ágnes többször alakított ki többszólamú kórust  - a közönséget részekre osztva különböző hangokat adva, ritmusokat ütve formált különböző szólamokat. Egészen kis gyermekek is voltak, akik eleinte úgy tűnt képtelenek részt venni az eseményben, sőt időnként kiléptek a folyamatból, de általában jelen voltak.  A hatás megkérdőjelezhetetlen volt, a látogatók megérezték a zene erejét, közösséget formáló jellegét. Különösen látványosak voltak az olyan bemutatók, mint amikor a Narnia című filmből vetítettek, Lukács Miklós először vidámat játszott, rá, majd valami teljesen elgondolkoztató, lassabb anyagot, majd szembefordították a filmmel kifejezetten arra improvizált, teljesen új zenei szövetet létrehozva. A zenék hatására teljesen megváltozott a film hangulata, sebessége és karaktere.
 
Letagadhatatlan, hogy a mai korban az unalomig citált szennyáradat vesz körül minket így a kultúra, a közmüvelődés hihetelen ellenálásba ütközik. Ellenáramlatokban úsznak azok, akik értékeket akarnak közvetíteni - ez egy ilyen kor. Ebben az időszakban a nagy dolog a természetesség és a vonzás újrafelfedezése, ezt teszi Ezséki Erzsébet szerkesztő, az AEGON és a Szépművészeti Múzeum az új sorozattal. A kultúra így válhat napjainkban alapélménnyé, közösségi tapasztalattá.
 
Láss csodát! - AEGON-matiné a Szépművészetiben- március 19., szombat 11-től 12-ig a 10-től 13 óráig tartó Családi Kerengő keretében: Herczku Ágnes - énekes/Szabó T. Anna - költő/Lukács Miklós - cimbalomművész/M. Tóth Géza - animációs filmrendező.
 
 
Domonkos
 
Dobó László felvételei

<< vissza

Hírek, News
Önéletrajz, Biography
Koncertek, Concerts
Lemezek, Records
Cikkek, Articles
Képek, Pictures
Hírlevél, newsletter
Koncertszervezés